Henri Kats, Investment Manager

“In mijn vorige baan werkte ik voor Groningen Seaports, de twee havens Delfzijl en Eemshaven. Nu ondersteun ik bedrijven als investeerder. Je zou kunnen zeggen: een overstap van grond naar geld. Een heel andere invalshoek weer!”

Henri Kats

Ik was wel toe aan een nieuwe leerschool, een andere dynamiek

“Ik werkte bij Groningen Seaports ook al in het chemienetwerk; dat doe ik nog steeds. Maar dan met een heel andere invalshoek. De laatste jaren kiest de NOM overigens bewust voor een aanpak per sector. Mijn sector is voornamelijk de ‘Cleantech’ sector, dat wil zeggen: innovaties op het gebied van groene chemie en duurzame energie. Daarnaast heb je nog de sectoren Agro, Maritiem, Watertechnologie, IT en Life Sciences & Health. Maar er is natuurlijk vaak wel een overlap tussen die velden. Je hebt bij de NOM een breed en afwisselend werkterrein, in heel Noord-Nederland.”

“Nu ik aan tafel zit namens de NOM om zinvolle nieuwe bedrijvigheid te ondersteunen met geld. Daardoor heb ik een heel andere kijk op bedrijven gekregen. Ik heb de studie scheikunde gedaan, daarna heb ik mijn financiële kennis flink bijgespijkerd. Een mooie combinatie, want we kijken naar technologie én naar haalbaarheid van een business case. Dat maakt het zo interessant. Bij de NOM is er sowieso altijd ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling. Ik verwacht hier nog lang te blijven. Voor mij was deze nieuwe wereld, werken met een ander team, heel verfrissend. Maar ik ben geen jobhopper. Daarvoor is het werken bij de NOM ook te boeiend en te plezierig. Bovendien: je werkt geduldig aan een langdurige relatie met bedrijven, je verbindt je er ook echt aan, dat soort commitment is onmisbaar.”

“Ik geniet ervan dat ik bedrijven, liever gezegd de mensen achter die bedrijven, op weg kan helpen bij het vergroenen van de chemie. Je staat er soms versteld van, wat er technisch allemaal al kan. Neem alleen al de suikeragenda. Er wordt hard gewerkt aan suikers als grondstof voor nieuwe moleculen. Niet alleen voor de voedingsindustrie, ook voor mooie uitvindingen als bioplastics. Dat is echt de toekomst.”