NOM 50 jaar evenement
Evenement 50-jarig jubileum

Evenement 50 jaar NOM

Op 20 november 2024 hadden we het voorrecht om Koningin Máxima te verwelkomen in het kader van ons 50-jarig jubileum. De Koningin ging in gesprek met ondernemers over hun innovaties. Innovaties die bijdragen aan de transities waar we voor staan: van lineair naar circulair, van fossiel naar duurzaam, van zorg naar positieve gezondheid en van analoog naar digitaal.

Marijn Molema deelde een krachtig verhaal over de 'bankjesscene'. Dit bracht ons tot een waardevolle reflectie: waarom zijn verhalen essentieel voor ons? Het antwoord is simpel: verhalen helpen ons om te koesteren en te vernieuwen. Koesteren is belangrijk omdat het ons helpt trots te zijn op wat we hebben bereikt. Het herinnert ons eraan dat we iets waardevols hebben opgebouwd, iets waar we zuinig op moeten zijn. Maar... het enkel behouden van wat is, kan paradoxaal genoeg leiden tot stagnatie en het einde van mooie sectoren. We moeten daarom niet alleen koesteren, maar ook vernieuwen.

Marijn Molema
Marijn Molema

Marijke Roskam ging in gesprek met Aleid Brouwer, Bijzonder Hoogleraar Brede Welvaart en kansen(on)gelijkheid / senior onderzoeker aan de RUG, Anne-Wil Lucas, Manager Innoveren & Internationaliseren, Pieter de Haas, Founder Equinox, Sandor Gaastra, secretaris-generaal Economische Zaken / Klimaat en Groene Groei en Pauline Rengers, Partner at Relay Corporate Finance. Gesproken werd over vier mogelijke toekomstscenario's voor Noord-Nederland.

Pauline Renkema, Anne-Wil Lucas en Pieter de Haas tijdens het panelgesprek
Pauline Rengers-Loudon, Anne-Wil Lucas en Pieter de HAas

Noord-Nederland staat voor belangrijke keuzes op het gebied van duurzaamheid en economische groei. In het scenario van Opportunistische duurzaamheid bloeit de regio door handel en innovatie, maar er ontstaat ook vervuiling en een grotere kloof tussen rijk en arm. In Gereguleerde massaconsumptie zorgt de overheid voor strikte regels voor duurzaamheid, maar ten koste van innovatie en vrijheid. Georkestreerde regionaliteit legt de nadruk op kleinschaligheid en zelfvoorziening, wat de lokale banden versterkt, maar niet voor iedereen haalbaar is. In Herwaarderende consument kiezen mensen voor lokale productie, maar zelfredzaamheid blijft een uitdaging voor sommigen. Er is geen scenario 'de beste keuze': elk scenario toont een balans tussen kansen en offers, waarbij Noord-Nederland zoekt naar een evenwicht tussen winst, welzijn, vrijheid en controle.

Een middag om te koesteren. Op naar vernieuwing!

Bekijk een videocompilatie van de middag