NOM presenteert

Voedselproductie 2.0

Molen Fransum
Innovatieve aanpassingen aan tijdgebonden vraagstukken Voedselproductie 2.0

Het Noorden is dé landbouwregio van Nederland. Ze wordt getypeerd door een onderscheidende voedselproductie die het resultaat is van een eeuwenlange…

Oude kaart van Friesland
Het Bildt schept ruimte Het indijken van landbouwgrond

In 1505 wordt een belangrijke stap gezet in het Noorden. In dat jaar wordt op het Bildt, langs de Friese noordkust,…

Runderpest in Nederland 18e eeuw
Veepest Onderlinge verbanden en de Groningse transitie naar akkerbouw

In 1744 heerst de ergste van drie 18e-eeuwse veepestgolven. Meer dan de helft van de veestapel sterft. Met name de intensieve…

carton- en papierfabriek v.h. w.a. Scholten
AgriBusiness De eerste industriële multinational van Nederland

In 1841 sticht Willem Albert Scholten (1819-1892) een aardappelmeelfabriek in het Groningse Foxhol. Het Scholten-concern zou uitgroeien tot de eerste industriële…

Zuivelfabriek Grijpskerk
Samen sta je sterker Coöperatief ondernemerschap

Aan het einde van de 19e-eeuw verandert de economische structuur van de voedselproductie. Om problemen beter het hoofd te kunnen bieden,…

Het landhuishoudkundige school: het van hall instituut.
Wandelleraren en zuivelconsulenten Kennis-integratie als nieuwe basis

Aan het einde van de 19e eeuw wordt een belangrijke stap gezet in de samenwerking van de landbouw en kennisinstellingen. Via…

Ontginning, zaaien en oogsten
Landbouwcrisiswet Actieve overheidsbemoeienis

Door succesvolle graan- en aardappeloogsten in de jaren twintig van de 20ste eeuw dalen de prijzen op de internationale markt enorm,…

Borger, Drenthe. Foto van een akker met een trekker.
‘Nooit meer honger’ Modernisering van de landbouw

Na de Tweede Wereldoorlog is het zaak de voedselvoorraden op peil te krijgen en te houden. De ‘maakbaarheid’ van het platteland…

Afbeelding met tekst: the limits to growth
Grenzen aan de groei Landbouw en een opkomend milieudebat

Het jaar is 1972 wanneer een rapport verschijnt van de onderzoekers van de Club van Rome. Dit rapport, met de veelzeggende…

Foto van ir. Hendrik A. Wisman (40), directeur Noordelijke ontwikkelingsmaatschappij
Vijftig jaar werken aan het Noorden Oprichting van de NOM

In 1974 wordt de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij opgericht om de economische achterstand en daaruit volgende werkloosheid in het Noorden tegen te gaan.…

Rapport milieudruk in relatie tot economische groei
Zorgen voor morgen Een nieuwe duurzame start

In de jaren tachtig begint bij de overheid het besef te komen dat de koers gewijzigd moet worden. Ecologie wint terrein…

Akkers van Royal Avebe.
Fusies voor de toekomst Richting een mondiaal toonaangevende agro-industrie

De noordelijke coöperaties fuseren aan het einde van de twintigste eeuw tot grotere ondernemingen. Hiermee worden de bedrijven bestendig gemaakt voor…

Agrarisch veld
Zoektocht naar toekomstperspectief Duurzame ontwikkeling krijgt een brede invulling

Sinds de millenniumwisseling kan de bredere kijk op duurzaamheid niet ontbreken. Via de kennisnetwerken wordt steeds meer gezocht naar oplossingen om…

Foto van koeien in een weiland.
Samen werken aan nieuwe vraagstukken Onderzoek en innovatie

In 2011 vestigt de Dairy Campus zich in Leeuwarden. Hiermee krijgt Noord-Nederland een oude proefboerderij terug. De campus is een goed…

Het Hogeland, Eemshaven
Kansen voor de toekomst Noord-Nederlandse Biobased Economie

In de zoektocht naar oplossingen voor de duurzaamheidstransitie worden regio’s steeds belangrijker. Zo worden de drie noordelijke provincies aangewezen als potentieel…

Europese vlag
Europese duurzaamheid Supranationale waarden en wetten

Naarmate we dichter bij het heden komen, zien we supranationale instellingen als de Europese Unie meer invloed krijgen op de voedselproductie.…

Kudde schapen in Drenthe
De zoektocht naar een nieuw balans De Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw

Uit de beleidsstukken blijkt steeds meer welke ideeën de voedselproductie van de toekomst zullen bepalen. Het idee van de regio speelt…

Afbeelding van akkers
Voedselproductie 2.0 Vier scenario’s voor de toekomst

De Nederlandse voedselproductie bevindt zich op een kruispunt: er zijn steeds meer monden die gevoed moeten worden, maar de lasten van…