Het Noorden is dé landbouwregio van Nederland. Ze wordt getypeerd door een onderscheidende voedselproductie die het resultaat is van een eeuwenlange…
Voedselproductie 2.0
In 1505 wordt een belangrijke stap gezet in het Noorden. In dat jaar wordt op het Bildt, langs de Friese noordkust,…
In 1744 heerst de ergste van drie 18e-eeuwse veepestgolven. Meer dan de helft van de veestapel sterft. Met name de intensieve…
In 1841 sticht Willem Albert Scholten (1819-1892) een aardappelmeelfabriek in het Groningse Foxhol. Het Scholten-concern zou uitgroeien tot de eerste industriële…
Aan het einde van de 19e-eeuw verandert de economische structuur van de voedselproductie. Om problemen beter het hoofd te kunnen bieden,…
Aan het einde van de 19e eeuw wordt een belangrijke stap gezet in de samenwerking van de landbouw en kennisinstellingen. Via…
Door succesvolle graan- en aardappeloogsten in de jaren twintig van de 20ste eeuw dalen de prijzen op de internationale markt enorm,…
Na de Tweede Wereldoorlog is het zaak de voedselvoorraden op peil te krijgen en te houden. De ‘maakbaarheid’ van het platteland…
Het jaar is 1972 wanneer een rapport verschijnt van de onderzoekers van de Club van Rome. Dit rapport, met de veelzeggende…
In 1974 wordt de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij opgericht om de economische achterstand en daaruit volgende werkloosheid in het Noorden tegen te gaan.…
In de jaren tachtig begint bij de overheid het besef te komen dat de koers gewijzigd moet worden. Ecologie wint terrein…
De noordelijke coöperaties fuseren aan het einde van de twintigste eeuw tot grotere ondernemingen. Hiermee worden de bedrijven bestendig gemaakt voor…
Sinds de millenniumwisseling kan de bredere kijk op duurzaamheid niet ontbreken. Via de kennisnetwerken wordt steeds meer gezocht naar oplossingen om…
In 2011 vestigt de Dairy Campus zich in Leeuwarden. Hiermee krijgt Noord-Nederland een oude proefboerderij terug. De campus is een goed…
In de zoektocht naar oplossingen voor de duurzaamheidstransitie worden regio’s steeds belangrijker. Zo worden de drie noordelijke provincies aangewezen als potentieel…
Naarmate we dichter bij het heden komen, zien we supranationale instellingen als de Europese Unie meer invloed krijgen op de voedselproductie.…
Uit de beleidsstukken blijkt steeds meer welke ideeën de voedselproductie van de toekomst zullen bepalen. Het idee van de regio speelt…
De Nederlandse voedselproductie bevindt zich op een kruispunt: er zijn steeds meer monden die gevoed moeten worden, maar de lasten van…
Deze cookies zorgen ervoor dat deze website naar behoren functioneert. Ook houden we met deze cookies anoniem website statistieken bij. Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn, kunt u ze niet weigeren zonder de werking van de website te beïnvloeden. U kunt deze cookies blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen, zoals beschreven in ons privacy statement.
Deze cookies verzamelen informatie die wordt gebruikt om ons te helpen begrijpen hoe onze website wordt gebruikt of hoe effectief onze marketingcampagnes zijn. Ook helpen deze cookies ons om deze website aan te passen en zo uw gebruikservaring te kunnen verbeteren.
Met deze cookies kan uw surfgedrag worden gemonitord door advertentienetwerken waardoor we advertenties kunnen tonen op basis van uw interesses en surfgedrag. Ook voeren deze cookies functies uit waarmee onder andere wordt voorkomen dat dezelfde advertentie voortdurend verschijnt.