Acceleratieprogramma Toekomstbestendige Bouwen – SAM Panels

Meer informatie over Sam Panels
John Smits van Sam Panels

Bij SAM Panels in Venlo maken ze plaatmateriaal van cellulosevezels uit bijvoorbeeld hout, hennep of koeienpoep, met water, druk en warmte, zonder lijm of hars. Deze panelen zijn honderd procent biobased en circulair. Die cellulosevezels halen ze het liefst uit de buurt, uit lokale reststromen die zo laagwaardig zijn dat ze doorgaans worden vergist, gecomposteerd of zelfs verbrand. Ze hopen hun productiecapaciteit flink op te schalen, zodat de prijs per paneel omlaag kan en ze traditionele bouwmaterialen gaan vervangen. In gesprek met directeur en eigenaar John Smits.

Wat was voor jou de reden om mee te doen aan het Acceleratieprogramma Toekomstbestendige Bouw (ATB)?

Bij inschrijving, die landelijk was opengesteld, heb ik specifiek gevraagd om begeleiding door de NOM. We zijn gevestigd in Venlo, maar zien in de toekomst een uitbreiding in Noord-Nederland wel zitten. Het aanbod van grondstoffen is groot en er is een sterk circulair netwerk. De stap naar de bouw maken is namelijk ontzettend lastig. In ATB wilde ik valideren op welke manier we de bouwsector konden benaderen.

John Smits van Sam Panels

Wat heeft het programma je opgeleverd?

Het was een reality check; het zette ons even op onze plek. Het programma haalt je uit je tunnelvisie en laat je nadenken over wat je aan het doen bent. Je komt met beide benen op de grond te staan. Het leerde ons bijvoorbeeld beter te analyseren welke triggers er zijn om ons materiaal te gebruiken. We onderscheidden ons nog niet op het gezondheidsaspect van onze panelen, maar dat blijkt wel een belangrijke propositie te zijn. Dat bleek uit de grote hoeveelheid interviews die we hebben gedaan om ons verhaal te valideren. Daardoor kwamen we ook in contact met een modulaire bouwer in het Noorden, waarmee we inmiddels samen panelen ontwikkelen in een modulair systeem. De testen lopen.

John Smits van Sam Panels

Hoe heb je de samenwerking met de NOM ervaren?

De samenwerking met de NOM was goed. We hadden wekelijks een gesprek over onze deelname: wat de voortgang was en hoe alles verliep. We zijn dus ook via de NOM in contact gekomen met die modulaire bouwer. Vooralsnog is dat ook heel waardevol gebleken. Door de sterke netwerkfunctie die de NOM heeft, kun je van één en één drie maken.

John Smits van Sam Panels

Zou je het ATB bij een ander aanbevelen en wat zou je dan zeggen?

Ik zou het zeker aanbevelen! Het heeft ons veel gebracht. Maar, let wel: 1. je moet de tijd maken en 2. je moet je durven openstellen. Het heeft geen zin om mee te doen als je niet de tijd hebt om ook de goede uitvraag te doen. Er gaat tijd in zitten. Je moet ook de kritiek durven ondergaan die je business case of ondernemersverhaal krijgt en er niet volledig tegenin gaan. Je moet er voor open staan. Als je dat niet kan, dan moet je het niet doen. In ieder ander geval: een aanrader.

John Smits van Sam Panels

Lees het verhaal over Sam Panels