Wilfred de Jager, directeur EEW

Van afval naar grondstof of energie: EEW zet belangrijke stappen naar circulaire economie

EEW - Energy from Waste Delfzijl verbrandt afval dat niet te recyclen is en zet het om in energie.

EEW - Energy from Waste Delfzijl richt zich op thermische restafvalverwerking. Het bedrijf verbrand afval dat niet recyclebaar is of daarvoor is aangeboden. De energie die daarbij vrijkomt, wordt gebruikt door bedrijven in de buurt. “Dit is een belangrijk onderdeel in de keten naar een circulaire economie. We moeten het niet-recyclebare afval ook verwerken en op deze manier hoeven bedrijven in onze regio geen gas te verstoken, maar kunnen ze de warmte gebruiken die vrijkomt bij de verbranding. Het proces is voor meer dan 50% groen”, vertelt Wilfred de Jager, directeur van EEW.

EEW – Energy From Waste is een Duits bedrijf met vijftien afvalverwerkingslocaties in Duitsland en vestigingen in Nederland (Delfzijl) en Luxemburg. “Omdat bedrijven in de omgeving de warmte kunnen gebruiken die vrijkomt bij de verbranding van het afval, vermindert de CO2-uitstoot van het industrieterrein als geheel”, stelt De Jager.

Steeds minder verbranden

Thermische afvalverwerking is de belangrijkste tak van EEW, desondanks onderzoekt het bedrijf de mogelijkheden om zo min mogelijk afval te verbranden. Sommige afvalstromen kunnen gerecycled worden en dienen als nieuwe grondstof. Zo werkt EEW aan een nieuwe fabriekshal om plastic te sorteren. “Het zou super zijn als we naast de energie uit thermische afvalverwerking ook gesorteerde producten kunnen afzetten bij bedrijven in de omgeving”, stelt de directeur. Hij is heel blij met alle innovatieve bedrijven in de omgeving.

Ook na verbranding zijn er nog bruikbare stoffen terug te winnen. “Uit de slakken - de resten van de verbranding - kunnen nog bruikbare stoffen worden gewonnen, zoals mineralen en metalen. Uit de assen van de slibverwerking kunnen we bijvoorbeeld fosfor terugwinnen. “Als er meerwaarde zit in producten door er grondstoffen uit terug te winnen, dan werken we daar graag aan mee”, aldus De Jager. Hij stelt dat het bedrijf verschillende uitbreidingen op het gebied van circulariteit gaat realiseren de komende jaren, “terwijl er geen uitbreiding van de afvalverbrandingscapaciteit op de planning staat.”

Wilfred de Jager, directeur EEW

Bruikbare stoffen uit rookgas

De energie die afvalverbranding oplevert, is deels groen. Bij de verbranding komen ook schadelijke stoffen vrij. “We doen ons best om dit zo veel mogelijk te beperken. Daarom werken we onder andere met rookgasreiniging. Zo zorgen we ervoor dat de uitstoot van onze installatie ver onder de Nederlandse wettelijke normen blijft. Op het gebied van stikstofdioxiden (NOx) hebben wij zelfs de schoonste afvalenergiecentrale in Nederland”, verklaart hij. Daarnaast werkt het bedrijf aan verschillende pilots om bruikbare stoffen – zoals CO2 en NOx – uit het rookgas te filteren zodat deze weer gebruikt kan worden in industriële processen.

Naast restafval gaat EEW zich richten op de verwerking van zuiveringsslib; de reststroom die overblijft na de zuivering van rioolwater. De Jager: “De energie die hierbij vrijkomt is 100% groen. Tijdens de verbranding komen nog steeds wel schadelijke stoffen vrij, dus hier is de rookgasreiniging net zo belangrijk. Daarnaast kijken we bij deze afvalstroom ook naar de terugwinning van grondstoffen, zoals fosfor.” Uit slib is wel minder energie te produceren dan uit restafval.

De stap naar circulair

Is er in de circulaire economie uiteindelijk nog wel ruimte voor thermische afvalverwerking? De Jager: “Plastic en metaal recyclen en daarnaast hulpstoffen en water terugwinnen, dat zijn belangrijkste thema’s voor ons. Het mooiste zou zijn als we deze stoffen dan ook lokaal weer kunnen inzetten bij andere bedrijven. We willen de reststroom zo goed mogelijk in dienst stellen van de maatschappij. Als laatste stap in de keten kunnen we het afval dat niet op een andere manier gerecycled kan worden, thermisch verwerken. Zo is de cirkel rond.”