Van Spijker Infrabouw wil karakter familiebedrijf behouden
  • Investeren

Van Spijker Infrabouw wil karakter familiebedrijf behouden

Twee kapiteins op één schip: dat ziet ondernemer Ester van Spijker als een groot pluspunt. Ze runt samen met haar broer Alfred sinds 2012 hun familiebedrijf Van Spijker Infrabouw in Meppel. Een bedrijf dat infrastructurele bouwwerken realiseert, van tekening tot oplevering. “Onze vertrouwensband biedt een veilige basis voor discussie. Er is gelijkwaardigheid en we scherpen onze uitgesproken meningen aan elkaar. Zo komen we tot de beste beslissingen.”

Een zakelijk partner hoeft niet per se familie te zijn, al realiseert Ester zich hoe uniek en vooral hoe vertrouwd het is om met haar broer te ondernemen. “We versterken elkaar. Het bijzondere is dat we volledig op één lijn zitten in waar we naartoe willen met het bedrijf. Alleen denken we soms anders over hoe we die doelstellingen gaan bereiken. Maar: zonder wrijving komt er geen glans. Daarom zijn we zo’n krachtig duo.”

Cultuurbehoud
Al een jaar nadat ze het roer van hun vader overnamen, gingen broer en zus Van Spijker een grote uitdaging aan. “We grepen in crisistijd de kans om te groeien en onze markt te verbreden. We bepaalden als nieuwe generatie onze eigen koers en groeiden van nog geen 40 naar 65 man. Een tijd van keihard werken, focussen en snel schakelen.” Hoewel de groeispurt in omvang en omzet succesvol verliep, realiseerde het ondernemersduo zich dat ze niet té groot willen worden. “Natuurlijke groei hoort bij een gezond bedrijf, maar we wilden het MKB-karakter van ons familiebedrijf graag behouden. Dat is gelukt, onder meer door zelf de sollicitatiegesprekken te voeren en dichtbij onze mensen te staan.”

Van Spijker Infrabouw wil karakter familiebedrijf behouden

Marktonderzoek
Om te groeien was er financiering nodig. Het was, met oog op de crisis, geen goede tijd om bij banken aan te kloppen. Zeker niet als bouwbedrijf. Ester en Alfred van Spijker zochten de markt af voor een andere partij. In 2015 ging Van Spijker Infrabouw met de NOM in zee. “Bij hen vonden we een fijne samenwerking”, vertelt Ester van Spijker. “Ze denken mee en staan je bij met raad en daad. De NOM maakt ook deel uit van onze Raad van Advies, dat is prettig. Bovendien geeft de betrokkenheid van de NOM ons bedrijf een positief aanzien.”

Zonder wrijving komt er geen glans

Toekomstbestendig
Duurzaamheid en innovatie spelen een prominente rol in de aanpak bij Van Spijker Infrabouw. Volgens Ester is dat – door het oog voor toekomstige generaties – inherent aan een familiebedrijf én aan de business. “Wij hebben hart voor de civiele techniek omdat we echt iets zichtbaars en blijvends neerzetten in de wereld. Dat vraagt om toekomstbestendigheid. We werken daarom volgens de CO₂-prestatieladder, maar voegen ook zelf duurzame initiatieven toe aan projecten. Innovatie hangt daarmee samen en ontstaat vaak ook uit de drive om aanbestedingen te winnen. Als team buigen we ons bij elk nieuw werk over de vraag welke aanpak het beste past. En ook dan geldt: zonder wrijving geen glans.”