Het Drentse Veenhuizen is de thuishaven van brouwerij Maallust én een plek met een filmische geschiedenis. Veenhuizen begon als een boerendorp. In 1818 veranderde dat radicaal. De Maatschappij van Weldadigheid van generaal Johannes van den Bosch stichtte kolonies voor arme gezinnen en wezen. Henk Timmerman, de mede-eigenaar van brouwerij Maallust, noemde de generaal onder zijn speciaalbieren daarom De Maallust 1818.
Toch stond Veenhuizen er aan het begin van deze eeuw niet rooskleurig voor. Het probleem? Leegstand. Henk Timmerman boog zich als zzp-er over de herindeling van het dorp. Er kwamen nieuwe functies voor de bestaande gebouwen. Timmerman: “De oplossingen waren er al, zij moesten alleen Veenhuizen nog vinden.”
Hobbybrouwer De maalderij van Veenhuizen was een van de panden die riep om een nieuwe invulling. “Voor mij het mooiste pand. Met een grote historische lading omdat Veenhuizen vroeger een zelfvoorzienende landbouwkolonie was.” Ik brouwde thuis al jaren bier, als hobby, en ik voelde aan dat de biermarkt ging groeien.” Zo kwam het plan voor brouwerij Maallust op tafel.
Zware Jongens Om de brouwerij te financieren, verzamelde Henk Timmerman een groep van 25 investeerders en aandeelhouders om zich heen. Deze club noemt zichzelf De Zware Jongens. Toepasselijk, omdat Veenhuizen na zijn bestaan als landbouwkolonie een gevangenisenclave werd. Alle Zware Jongens voldoen aan drie voorwaarden:
Van hobby tot hype Timmerman’s voorspelling over de groei van de biermarkt kwam uit. Inmiddels heeft iedereen wel een brouwer in zijn of haar kennissenkring en zijn bierbrouwpakketten bij elke huis-tuin-en-keukenwinkel te krijgen. “We hebben duidelijk meer concurrentie dan in het begin. Maar wij lopen niet achter hypes aan. We willen ons product bijzonder houden. We leveren aan horeca en slijters door het hele land heen, maar in een supermarkt zul je ons niet vinden. Mijn eigen favoriete Maallust-bier? Moeilijk te zeggen. Het trotst ben ik misschien wel op de tripel. Dat recept heb ik als hobbybrouwer nog zelf ontwikkeld en we wonnen er in 2015 een prijs mee.”
Food2020 Als innovatief en eigenzinnig bedrijf past Maallust in de visie van de NOM voor Noord-Nederland. De brouwerij deed mee aan een pilot binnen het Food2020 project van de NOM. Hiermee wordt de voedselsector in de Nederlands-Duitse grensregio voorbereid op het jaar 2020. Er werd een analyse gemaakt van de carbon foodprint van het Maallust bier. Die bleek lager dan gedacht en lager dan andere producten, zoals koffie jus d’orange. “Het was mooi om hier inzicht in te krijgen. Wij willen graag zo duurzaam mogelijk brouwen.”
Van hobbybrouwer tot hopveldbouwer
Professionele hopteelt In dat kader wordt er nu een hopveld van twee hectare ingericht. Dat is dan direct de grootste van Nederland met 5200 planten. “Hiermee herintroduceren we de professionele hopteelt in Nederland. We haalden onze hop tot nu toe uit het buitenland. Als alles goed groeit, kun je eind 2018 het eerste Maallust bier van eigen hop proeven.”
Deze cookies zorgen ervoor dat deze website naar behoren functioneert. Ook houden we met deze cookies anoniem website statistieken bij. Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn, kunt u ze niet weigeren zonder de werking van de website te beïnvloeden. U kunt deze cookies blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen, zoals beschreven in ons privacy statement.
Deze cookies verzamelen informatie die wordt gebruikt om ons te helpen begrijpen hoe onze website wordt gebruikt of hoe effectief onze marketingcampagnes zijn. Ook helpen deze cookies ons om deze website aan te passen en zo uw gebruikservaring te kunnen verbeteren.
Met deze cookies kan uw surfgedrag worden gemonitord door advertentienetwerken waardoor we advertenties kunnen tonen op basis van uw interesses en surfgedrag. Ook voeren deze cookies functies uit waarmee onder andere wordt voorkomen dat dezelfde advertentie voortdurend verschijnt.