Catawiki Ravi Vora002
  • IT
  • Investeren

Grote verzamelpassie gaf het startsein voor Catawiki

Een zeldzaam stripboek, een mooie ketting uit Rome, een Oosters tapijt, historische munten, een oldtimer; op Catawiki.nl zijn tienduizenden uiteenlopende zeldzame en unieke objecten te vinden. Dagelijks worden deze objecten online geveild, 50.000 kavels per week. Catawiki ontwikkelde zich tot een toonaangevend internetbedrijf in Europa, mede dankzij steun van de NOM. Het platform trekt inmiddels maandelijks 14 miljoen bezoekers.

Het begon allemaal met de stripboekenverzameling van René Schoenmakers, één van de oprichters van Catawiki. Hij merkte dat het steeds moeilijker werd om bijzondere stripboeken te vinden. Zo werd het idee voor Catawiki, een catalogus voor verzamelaars, geboren. Samen met compagnon Marco Jansen startte hij Catawiki in 2008 op de spreekwoordelijke zolderkamer.

Veiling
In 2010 investeerde de NOM in Catawiki, samen met andere partijen met specifieke ervaring in de IT- en internetbranche. Al snel merkten Schoenmakers & Jansen dat het verzamelaarsplatform veel trouwe bezoekers trok. Met zo’n snelgroeiende community was de tijd rijp om een veilingmodel te introduceren, eerst in Nederland en België, later ook daarbuiten. De vliegende start zette door: Catawiki werd het snelst groeiende technologiebedrijf van Europa. Tot twee keer toe traden gerenommeerde internationale investeringsmaatschappijen toe tot Catawiki.

Kunst & Kitsch
Catawiki spreekt nu een veel breder publiek aan, naast de oorspronkelijke groep verzamelaars. Er komen steeds meer mensen op het platform die iets bijzonders zoeken, iets dat past bij hun identiteit of leefstijl.

 

Iets aparts in een wereld vol standaardproducten van Ikea, Mc Donalds en H&M. Worden de spullen van aanbieders dan net zo uitgebreid gekeurd als we zien in het programma Tussen Kunst en Kitsch? “Bij ons werken 185 lokale veilingmeesters, allemaal met hun eigen expertise. Het op waarde schatten van de producten gebeurt online, de verkoper kan dus in Spanje zitten en de expert in Nederland. Hier wordt ruim tijd voor uitgetrokken; voor het bepalen van de kwaliteit en eventueel het bekijken van certificaten. Verder houden we, juist omdat we in vele landen actief zijn, de betalingen van onze klanten vast als garantie. Zodat het gekochte object eerst in goede orde wordt ontvangen.”

Mensen willen hun identiteit uitdragen. De unieke objecten van Catawiki voorzien daarin

Internationale groei
De wieg van Catawiki stond in Assen, maar er is ook al jaren een grote vestiging in Amsterdam. In Amsterdam vind je nu eenmaal eenvoudiger twintig mensen die Italiaans spreken dan in Assen. Ook zijn er kantoren in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Dat past in onze missie om met name binnen Europa nog verder te groeien. Ondanks onze inspanningen om steeds efficiënter te werken, hebben we intussen een team van 500 medewerkers.

Standaardisatie
Er is wel concurrentie voor Catawiki. “Er zijn zeker andere sites waar je bijzondere objecten kunt vinden, maar die hebben meestal één specialiteit. Catawiki heeft meer dan 900 verschillende veilingcategoriën, dus allerhande bijzondere, speciale, objecten zijn bij ons te vinden. Net dat ene sieraad uit Parijs bijvoorbeeld.
Iedereen heeft steeds meer van hetzelfde, standaardproducten. Wij bieden echt iets waarmee je je kunt onderscheiden, internationaal bovendien, en je hoeft er de deur niet voor uit!.”