Josse Kunst, chief commercial officer van CuRe Technology

CuRe Technology bewijst: moeilijk te recyclen plastic toch opnieuw te gebruiken

CuRe Technology uit Emmen ontwikkelt een technologie om moeilijk te recyclen polyester toch opnieuw te gebruiken.

Polyester is een van de meest gebruikte plastics. Het materiaal zit in diverse producten, van plastic verpakkingen tot kleding. “Jaarlijks wordt er wereldwijd 80 tot 100 miljard kilo van gemaakt. Slechts 9% hiervan wordt gerecycled. Dat is doodzonde, want er zijn zeker mogelijkheden”, stelt Josse Kunst, chief commercial officer (cco) van CuRe Technology.

Plastics – ook wel polymeren – is een keten van moleculen die uiteindelijk samen een materiaal vormen. “Je kunt het zien als legoblokjes. Samen vormen ze een product. Het voordeel is dat je de polyesterlegoblokjes er makkelijk tussenuit kunt halen en schoon kunt maken. Daarna kun je er weer iets nieuws van maken”, legt Kunst uit.

In de traditionele mechanische recycling wordt transparant polyester gesmolten tot een pindakaas-achtige massa, schoongemaakt en dan weer gebruikt voor nieuwe producten.

Doeltreffend én energiezuinig

Maar 83% van het polyester is verontreinigd, bijvoorbeeld omdat het vermengd is met andere materialen of kleurstof. “Je kunt het dan helemaal uit elkaar halen tot één legoblokje, één molecule. Alleen dat kost ontzettend veel energie”, schetst Kunst.

Samen met zijn team deed hij een belangrijke ontdekking. “Wij kunnen polyester ook recyclen als we het maar voor 80% afbreken - dus totdat er nog maar een paar legoblokjes aan elkaar zitten. Dan is het ook mogelijk om het goed genoeg schoon te maken om weer te gebruiken in een nieuw product. Dit proces kost maar 20% van de energie die er nodig is om het polyester volledig af te breken”, legt hij uit. Daarmee is de technologie van CuRe volgens Kunst de meest goedkope en duurzame methode om polyester te recyclen.

Pilotplant

CuRe Technology heeft een pilotplant opgezet in Emmen om de nieuwe technologie te testen. De ondernemers achter CuRe Technologie hebben in Emmen ook al een fabriek om transparante PET-flessen te recyclen. “We hadden dus al gebouwen, infrastructuur, kennis en een goede band met de gemeente en provincie.” Dat laatste is erg belangrijk, ziet de cco. “Drenthe voelt als een warm bad, we worden goed ondersteund en mensen zijn bereid om elkaar te helpen. Die connecties zijn ontzettend waardevol als je als ondernemer gaat starten met nieuwe technologie. Het zorgt voor een vliegende start.”

Josse Kunst, chief commercial officer van CuRe Technology

Opschaling

Het bedrijf gaat een spannende tijd tegemoet. “We zitten nu op het knikpunt om de stap te nemen naar de eerste commerciële fabriek”, zegt Kunst. De ondernemers zijn nu bezig met de laatste testen op de pilotplant, het regelen van vergunningen en het voeren van gesprekken met de overheid en de NOM. “We leggen de laatste stukjes van onze puzzel en hopen begin dit jaar een besluit te kunnen nemen over de opschaling.”

Verschillende plastics recyclen

CuRe Technology richt zich in eerste instantie op plastic verpakkingen. “Dit wordt al goed ingezameld, wat het makkelijker maakt om aan input voor de plant te komen. Daarnaast werken we – vanwege de bestaande recycling fabriek - al samen met Coca-Cola, een grote partij. Hiermee hebben wij ook al een afnemer van het gerecyclede plastic”, zegt Kunst.

Bovendien zijn er in Europa al regels voor het inzetten van gerecycled plastic. In 2025 moet 25% van nieuwe verpakkingen uit gerecycled plastic bestaan; in 2030 wordt dit 30%. In de toekomst wil het bedrijf ook kijken naar de recycling van bijvoorbeeld textiel. “Hierover is op dit moment nog niet zo veel vastgelegd in de wet, maar de Europese Unie is hier druk mee bezig. Zo wordt de inzameling van textiel vanaf 2025 verplicht. Maar dan is er nog veel onderzoek nodig naar bijvoorbeeld sorteertechnieken voordat we echt kunnen inzetten op grootschalige recycling.”

Uiteindelijk wil CuRe Technology polyester volledig circulair maken. Kunst: “En dat op een verantwoorde, goedkope en milieuvriendelijk manier. Zo hopen we uiteindelijk de manier waarop we in de wereld met plastic omgaan te veranderen.”