Pieter ter Haar, director sustainable carbonaceous materials bij Circtec

Circtec bouwt de grootste autobandenrecyclingfabriek ter wereld in Groningen

Circtec bouwt ‘s werelds grootste chemische recyclefabriek voor autobanden in Groningen. Als alles volgens plan verloopt, gaat de fabriek aan het einde van de zomer open.

Circtec heeft een technologie ontwikkelt om autobanden chemisch te recyclen. “Wij halen de band chemisch uit elkaar (op hoge temperatuur, red.). Het rubber breken we af in kleinere moleculen die verdampen en grotendeels weer condenseren”, zegt Pieter ter Haar, director sustainable carbonaceous materials bij Circtec. Na het recyclingproces kunnen de verschillende chemische stoffen uit een band weer opnieuw worden gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe autobanden en hernieuwbare biobrandstof.

Jaarlijks belanden in Europa zo’n 3,5 miljoen autobanden bij het afval. “Momenteel worden autobanden onder andere verwerkt tot granulaat voor speelvelden, maar dat mag over een paar jaar niet meer in Europa”, vertelt hij. Daarnaast wijst hij op het feit dat een groot deel van onze afvalbanden wordt verbrand voor de productie van cement. Daarnaast worden veel Europese banden verscheept naar bijvoorbeeld India, zodat de banden daar verbrandt en verwerkt kunnen worden zonder rekening te houden met het milieu, de volksgezondheid of de CO2-uitstoot.  “We hebben een verantwoordelijkheid om uit onze eigen afvalproducten nieuwe grondstoffen en waardevolle producten te maken en niet andere delen van de wereld te verontreinigen met ons afval en de ongereguleerde verbranding hiervan.”

Verschillende industrieën

Daar werkt Circtec hard aan. Van een deel van de rubber uit de autobanden, maakt het bedrijf Nafta. Dit is een stof die kan worden gebruikt als grondstof voor de productie van synthetische rubber en plastics. Van een ander deel van de rubber wordt HUPA, een geavanceerde biobrandstof voor schepen gemaakt. Ook de carbon black – een grondstof in autobanden die het rubber versterkt en zorgt voor de zwarte kleur – kan na recycling opnieuw gebruikt worden. “Wij verzorgen de recycling van de banden vanaf het moment dat ze van een auto afkomen tot en met de productie van de verschillende nieuwe chemische producten. Dat maakt ons uniek ten opzichte van onze concurrenten”, vertelt Ter Haar. 

model Delfzijl plant
model van de delfzijl plant

Opschaling

In Polen en Duitsland heeft Circtec al fabrieken waar het op kleinere schaal banden recyclet. De fabriek in Groningen wordt de eerste faciliteit op grote schaal. De fabriek gaat jaarlijks ongeveer 20 miljoen (200.000 ton) afvalbanden verwerken, dit is 6% van alle afvalbanden in Europa per jaar. "We kunnen dus echt impact maken op de chemische industrie."

Het bedrijf heeft voor alle gerecyclede producten al afnemers gevonden voor de komende jaren. “We werken onder andere samen met BP”, aldus Ter Haar. Ook aan de toelevering van de banden is gedacht: Circtec heeft met Granuband een banden inzamelings- en recyclebedrijf in de haven van Amsterdam overgenomen.

Impact maken

Het bedrijf – dat inmiddels meer dan vijftien jaar bestaat – heeft het proces goed uitgedacht. “Maar het blijft altijd spannend om een nieuwe technologie op zo’n grote schaal te gebruiken. We gaan de markt voorzien van relevante volumes. Ik ben erg enthousiast om de impact van onze gerecyclede producten te zien op het behalen van de duurzaamheidsdoelen die de bandenindustrie heeft gesteld.”

Ter Haar is vastbesloten om impact te maken door de chemische industrie te verduurzamen. “Met de nieuwe fabriek dragen we bij aan zowel de energie- als de materiaaltransitie. De fabriek zal zo’n 3% van de CO2-emissies van de Nederlandse chemische industrie compenseren.”