NOM Talks aflevering 4 - Toezichthouders, een verrijking of beknotting?
  • Investeren

‘Het dak repareren is makkelijker als de zon schijnt’

Wat is het nut of de onzin van toezichthouders? Raken ondernemers vrijheid kwijt als ze aan boord komen? Daarover gaat de vierde aflevering van NOM Talks, dé podcast over onderwerpen waar ondernemers mee te maken hebben. Van wendbaarheid tot innovatie, van financiering tot medewerkers. Onderwerpen die betrekking hebben op alle fasen van ondernemerschap.

Verdeelde meningen zijn er in deze aflevering niet. Een ‘Raad van’, in welke vorm dan ook – er zijn er veel – is een aanvulling voor ondernemingen. Wel ontvouwt zich een gesprek over hoe dat zo goed mogelijk te doen. Een gesprek tussen podcasthost Wim A,B., sidekick Rob Drees en gasten Robert Reekers (ConnectoRR) en Weite Oldenziel (Ofichem Group) over verschillende perspectieven, vanaf de stoel van de ondernemer én de toezichthouder. Ondernemer Oldenziel, die met zijn onderneming bestanddelen voor medicijnen produceert, heeft al jaren een eigen Raad van Advies. Reekers zit in drie Raden en adviseert zowel ondernemers als toezichthouders.

,,Als ondernemer heb je best complexe vraagstukken. Soms tot bijna hoofdbrekens aan toe’’, weet Oldenziel uit eigen ervaring. Vraagstukken die je niet altijd in je eentje oplost. Het kwam al eerder voorbij in eerdere afleveringen: schakel hulp in. Creëer een klankbord waarmee je kunt sparren. De wereld van buiten naar binnen te halen, noemt Reekers het.

Wie zet je in je ‘Raad van’?

Zijn het alleen grijze mannen in pak, die toezichthouders? Met bakken ervaring en het nodige op hun lijstje? Een terechte vraag van sidekick Drees, want er heerst regelmatig nog een regime van ervaring. Zonder ben je niet van waarde voor organisaties. Nee, zegt Reekers. ,,Ik zie juist ondernemers die op zoek gaan naar iemand die goed is op een bepaald stuk. Kies achtergronden die passen bij wat jij wil bereiken.’’

Hoe dan ook, ongeacht samenstelling, willen mensen bijdragen. Waarde toevoegen. ,,Mensen nemen hun rol uitermate serieus. Zowel degene die een Raad inricht als degene die erin zit’’, stelt Reekers. Als je die intrinsieke motivatie niet hebt, kun je overigens beter geen toezichthouder worden.

Diversiteit is het meest succesvol

Waarvoor je ook intrinsieke motivatie nodig hebt, is de actieve commitment voor diversiteit in het bedrijfsleven. Iedere dag weer. Of het nou gaat om de directie, het MT of een toezichthoudersgremium: vrouwen zijn daarin nog steeds zwaar ondervertegenwoordigd. Om van andere (gemarginaliseerde) groepen nog maar te zwijgen. Terwijl diversiteit juist bijdraagt aan betere bedrijfsresultaten, blijkt keer op keer uit onderzoek.

Nog niet zo lang geleden verbond de NOM zich aan Fundright. Een venture capital beweging die zich inzet voor meer diversiteit en inclusie in de startup-wereld. Een greep uit de daarover gepubliceerde whitepaper:

‘Kijk eens naar de manier van vragen stellen, de wijze waarop het systeem is ingericht. Doorgaans wordt vrouwen bijvoorbeeld gevraagd naar hun verleden, terwijl mannen het over de toekomst van hun onderneming mogen hebben. Gechargeerd: Vrouwen, mensen met een andere cultuur, mensen met een beperking, zij moeten zich dikwijls verdedigen. Zij moeten het hebben over de risico’s, terwijl blanke mannen in de aanval mogen, kunnen vertellen over de mooie toekomst die hun bedrijf heeft. Dat wringt.’

Het voordeel van de ander. Over diversiteit en inclusie
Het voordeel van de ander. Over diversiteit en inclusie

In dit whitepaper leer je:

  • Dat diversiteit en inclusie ondernemingen verder vooruithelpen
  • Hoe moeilijk het kan zijn om je eigen vooroordelen opzij te zetten
  • Welke stappen je moet zetten om werk te maken van meer diversiteit

Gek hé, dat ondanks bewezen positievere bijdrage aan het bedrijf, dit nog steeds voorkomt? Niet alleen bij startups, dus. Zoals Reekers in deze podcast – voor de volledigheid: met alleen maar witte mannen van middelbare leeftijd – de vraag stelt die iedere ondernemer én toezichthouder zichzelf moeten stellen: Heeft een toezichtraad voldoende verschillende antennes? ,,Diversiteit is heel belangrijk. Zodat je alles oppikt wat van belang is.’’ Dat geldt voor alle lagen van je bedrijf. Want jij staat alleen in je eigen schoenen.

Ondernemers zijn ‘eigenwijze knakkers’

Wie zich waagt aan een toezicht- of adviesraad, moet niet bang zijn voor kritiek. ,,De gemiddelde ondernemer is een beetje een eigenwijze knakker, die per definitie denkt dat hij het weet’’, aldus Oldenziel. ,,Je kwetsbaar opstellen en bij een groep wijze mannen alle zieleroerselen tentoonleggen vraagt iets van je.’’

Je hoopt zelfs op kritiek. Anders moet je het niet doen, zeggen beide heren in deze aflevering. Oldenziel: ,,Er zijn genoeg ondernemers die wakker worden en denken: de wereld is verder getrokken en we zijn net niet genoeg meegegaan. Wat nu? Kunnen we het dak nog repareren? Maar het dak repareren als de zon schijnt, is makkelijker dan als het regent.’’

Denk jij na over een eigen ‘Raad van’ voor je bedrijf? Of is juist een rol als toezichthouder bij een onderneming of instelling iets voor jou? Luister dan naar de vierde aflevering van NOM Talks, een podcast boordevol tips en informatie over toezichthouderschap.

NOM Talks Aflevering 5

In de vijfde aflevering van NOM Talks zijn Rutger van Zuidam (Founder Odyssey.org) en Edward van der Meer (Directeur Triade | Campus Groningen) te gast. Ze gaan in discussie over het onderwerp ‘De economie van Noord-Nederland in 2030’. De vijfde aflevering van NOM Talks is vanaf 25 juni te luisteren via de NOM website, Spotify, Google Podcasts, Anchor, Pocket Casts, Breaker en Radio Public.