Een vrouwelijk en mannelijke ondernemer met elkaar in gesprek
  • Investeren

Alexander Draaijer: ‘Wat ons onderscheidt is de brede ondersteuning’

Alexander Draaijer Alexander Draaijer

In een reeks blogs vertelt Investment Manager Alexander Draaijer over financieringsmogelijkheden die de NOM gezonde en volwassen MKB-bedrijven te bieden heeft. In dit blog legt hij aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit voor wie en waarvoor een groeifinanciering nu precies bedoeld is.

Nee, de NOM is er niet alleen voor startups en scale-ups. In een eerder blog heb ik dat al eens nadrukkelijk onderstreept. De NOM is er ook voor noordelijke MKB-bedrijven. Geen wonder: het MKB vormt immers het kloppend hart van de regionale economie. Zowel qua aantal bedrijven als de bijdrage aan de werkgelegenheid, innovatiekracht en leefbaarheid in de regio.

Kortgezegd kan de NOM voor MKB-bedrijven in elke fase van hun ontwikkeling van betekenis zijn. Voorwaarde is wel dat de onderneming écht iets toevoegt aan een duurzamer, slimmer en gezonder Noord-Nederland. Voor gezonde en volwassen MKB-bedrijven hebben we bijvoorbeeld diverse financieringsmogelijkheden beschikbaar, waaronder een groeifinanciering.  Zoals de naam al doet vermoeden: met zo’n financiering ondersteunen we bedrijven bij hun groeiplannen.

Doorgroeien

Een recent voorbeeld is Drenth Holland uit Oude-Pekela, opgericht in 1931 en nog steeds een echt familiebedrijf.  Drenth Holland is een weverij die van metaal – of kunststof draden zogeheten technische weefsels maakt voor met name de procesindustrie. Klanten bevinden zich in meer dan 35 landen over de hele wereld. De weefsels worden onder andere toegepast bij het drogen van melkpoeder, de productie van houtplaten en het maken van waardepapier voor paspoorten en bankbiljetten.

Drenth Holland is altijd winstgevend geweest en wil dat ook in de toekomst blijven. Een aantal jaren geleden rees dan ook de vraag: gaan we door zoals het nu gaat of willen we doorgroeien? Het bedrijf koos voor het laatste, uiteraard. Dus werd er een groeiplan gemaakt. Zo moesten, om de kwaliteit en kwantiteit ook straks te kunnen borgen, de oude machines, op één na, worden vervangen door een innovatieve, automatische weefstoel.

De uiterst kostbare machine werd in 2021 aangeschaft en deels uit eigen middelen gefinancierd. Tegelijkertijd werd samen met de machinebouwer een productiestraat ontwikkeld, zodat nieuwe productieruns buiten de machine konden worden voorbereid. Dat was voorheen niet mogelijk, waardoor de daadwerkelijke productie van de weefsels soms enige tijd stilstond.

De weerbarstige praktijk

Op de oude locatie ontbrak het echter aan voldoende ruimte om de nieuwe weefstoel en de productiestraat op de best mogelijke manier te installeren. Daarom werd in 2022 een stuk grond van 10.000 m² gekocht op Industrieterrein West in Oude Pekela. Het moest plaats bieden aan twee productiehallen, met daartussenin een kantoor. In het voorjaar van 2023 was de eerste productiehal gereed en werden de nieuwe weefstoel en de productiestraat geïnstalleerd. Kortom, er kon worden gestart met de eerste productieruns.

De confectieafdeling van Drenth Holland bleef in eerste instantie actief op de oude locatie. Pas als de tweede productiehal gebouwd was, zou ook de rest van de organisatie naar de nieuwe locatie verhuizen. Maar de praktijk was weerbarstig. Wat betreft communicatie en afstemming bleek het hebben van twee locaties verre van ideaal. Uiteindelijk werd besloten om beide locaties vervroegd samen te voegen. Alleen: daarvoor waren wel additionele investeringen nodig.

De criteria

Via een bedrijfsadviseur werd Drenth Holland in april van dit jaar in contact gebracht met de NOM. Of we wellicht iets voor het bedrijf konden betekenen? Ja, dat konden we zeker. Het is een MKB-bedrijf dat bij ons past en bovenal voldoet aan de criteria om voor een groeifinanciering in aanmerking te komen. Allereerst is het gevestigd in Noord-Nederland en daarnaast zeer zeker onderscheidend. Het is, zoals wij dat noemen, een sleutelbedrijf. Dat wil zeggen: het bedrijf levert op een winstgevende manier een product dat in Nederland amper nog wordt gemaakt.

Is Drenth Holland innovatief? Wij denken van wel. Vooral ook omdat het bedrijf in haar vakgebied over het meest moderne machinepark van Europa of wellicht zelfs van de wereld beschikt. En niet onbelangrijk: Drenth Holland had zelf een doordacht groeiplan ontwikkeld. Natuurlijk, wij toetsen het plan zorgvuldig, maar gaan er niet aan meeschrijven. Het bedrijf moet het groeiplan zelf bedenken en uitvoeren.

Ja, we hebben Drenth Holland de groeifinanciering verstrekt. Dat behelst overigens meer dan alleen kapitaal. Want wat de NOM van de veel andere financiers onderscheidt is de brede ondersteuning. Denk aan toegang tot ons grote netwerk van specialisten, andere bedrijven en potentiële partners.

Vergroten export

Zo had Drenth Holland aangegeven op zoek te zijn naar mogelijkheden om export te vergroten. We hebben het bedrijf vervolgens in contact gebracht met onze specialisten die internationale  actieve MKB-ondernemers ondersteunen. Gewoon om samen eens te sparren. Welke internationale markten passen nog meer bij ons en hoe gaan we die benaderen?

Met andere woorden: mede dankzij de groeifinanciering kan Drenth Holland een flink aantal jaren vooruit en nationaal en internationaal doorgroeien. Sterker nog, de volledige verhuizing naar het nieuwe onderkomen en het optimaliseren van het machinepark stellen het bedrijf in staat om de mogelijke output te verdubbelen.