Young Business Award (bijna) terug!
  • Partnerschappen

Young Business Award terug!

De Young Business Award is (bijna) terug! Aanstaande vrijdag (15 januari) is de eerste aflevering van de YBA Broadcast te zien. Welke startup overtuigt de jury met hun pitch van 60 seconden en wie wordt uiteindelijk de beste jonge onderneming van Nederland?

Het seizoen van de Young Business Award bestaat dit jaar uit 4 tv-afleveringen. De eerste drie afleveringen zijn de voorrondes. Hierin proberen twaalf halvefinalisten de juryleden ervan te overtuigen dat hun startup een unicorn gaat worden. Elke startup krijgt 60 seconden de tijd om met hun pitch de jury te overtuigen. En dat gaat zeker niet bij elke startup vlekkeloos. Als de 60 seconden voorbij zijn grijpt presentator Jort Kelder direct in. Het is dan aan de jury om elke startup te doorgronden met een spervuur aan vragen. Alleen de vier beste startups ontvangen van de jury een finaleticket.

De startups met een finaleticket keren terug tijdens de vierde aflevering: de finale van de Young Business Award 2020. Tijdens de finale aflevering gaan de vier finalisten de strijd met elkaar aan. Er treedt een nieuwe jury aan en de winnaar van deze aflevering keert huiswaarts met de felbegeerde kristallen award. De winnaar mag zichzelf één jaar lang ‘Beste jonge onderneming van Nederland’ noemen en ontvangt de prijzenpot van 15.000 euro.

YBA Broadcast

YBA Broadcast aflevering 1:
Vrijdag 15 januari om 12:00 uur
Deelnemers: CodeSandbox | Red je Pakketje | Spacetime Layers | Sustainer Homes

YBA Broadcast aflevering 2:
Vrijdag 22 januari om 12:00 uur
Deelnemers: Bidroom | Quicargo | Flow Money Automation | Greener Power Solutions

YBA Broadcast aflevering 3:
Vrijdag 29 januari om 12:00 uur
Deelnemers: Felyx | LipoCoat | Tykn | Klippa

YBA Broadcast aflevering 4:
Vrijdag 5 februari om 12:00 uur

De finalisten worden geselecteerd tijdens de eerste drie afleveringen.

Deelnemers

CodeSandbox

Met hun GoogleDocs voor programmeurs haalde de piepjonge ondernemers Ives van Hoorne en Bas Buursma de afgelopen jaren al $15 miljoen aan groeigeld op bij investeerders. Als studenten stampte ze CodeSandbox in 2019 vanuit hun studentenkamer uit de grond. De snelgroeiende startup heeft wereldwijd inmiddels meer dan twee miljoen ontwikkelaars op hun platform. CodeSandbox mag bedrijven als Microsoft en Shopify tot hun klanten rekenen.

Red je Pakketje

Sam Rohn stampte uit zijn frustratie over de slechte service van pakketbezorgers zijn startup Red je Pakketje uit de grond. Hij besloot in 2016 dat dit beter kon: een pakketbezorger die voor (web)winkeliers binnen een dag de producten bij de klant krijgt en ook betrouwbare communicatie biedt. Door Sam is deze dienstverlening vandaag ook voor de allerkleinste winkeliers beschikbaar.

Spacetime Layers

Als de oud-onderwijzer Patrick Trentelman mensen vertelt over zijn startup, krijgt hij steevast de vraag: ‘En dit was er nog niet?’ Trentelman ontwikkelde in zijn basisschoolklas het eerste idee voor zijn Spacetime Layers: van meerdere informatiebronnen naar alles op dezelfde plek. Een platform dat wereldwijd locatie aan informatie koppelt. De inhoud is afhankelijk van haar gebruikers: Spacetime biedt de plek; organisaties vullen het met content.

Sustainer Homes

Wereldwijd is het bouwen van woningen en gebouwen goed voor ruim een derde van de wereldwijde CO2-uitstoot. Een flinke aanslag op onze planeet. Sustainer Homes ontwikkelde een soort van LEGO voor het bouwen van woningen. Hiermee kan eenvoudig een rijtjeswoningen, appartementen of villa’s ontworpen worden. Met een slim softwarepakket wordt het ontwerp vertaald naar een eenvoudig bouwpakket, te vergelijken met die van IKEA. In een fabriek wordt dit pakket geassembleerd en binnen één dag wordt het gebouw op locatie gemonteerd. Zo draagt de startup bij aan een beter milieu en het wereldwijd terugdringen van CO2-uitstoot.

Bidroom

Een hotelboekingsplatform, maar dan net even anders. Bij Bidroom geen commissie voor hotels, maar een lidmaatschap voor reizigers. Inmiddels met een aanbod van meer dan 150.000 hotels in ruim 120 landen. Hotels die, omdat ze geen commissie afdragen, bereid zijn om wel tot 25 procent korting op een overnachting te geven. De startup van founder Michael Ros heeft al meer dan 90 medewerkers en kantoren in Amsterdam, Krakau, Turkije, Barcelona en Parijs. In de reissector vol lof ontvangen en bekroond met onder meer een World Tourism Forum Award. Plug & Play koos Bidroom om mee te doen aan hun groeiprogramma in Silicon Valley, Amerika.

Quicargo

Omdat de helft van alle vrachtwagens deels of helemaal leeg op de weg rijden, zijn er onnodig veel op de weg. Slecht voor het milieu dus. Voorspelbaarheid van transportplanning wordt door toenemende webverkoop en same day delivery bovendien steeds moeilijker. Dat kan beter, dacht Quicargo. Het platform brengt real time vraag en aanbod bij elkaar. In één klik hebben transporteurs toegang tot zendingen die op hun route liggen. Beladingsgraad wordt zo verhoogd, bedrijven kunnen snel en flexibel leveren én er hoeven minder vrachtwagens de weg op.

Flow Money Automation

Hoe houd je overzicht op je geld als je maar één bankrekening hebt? Grip houden is moeilijk, leerden Flow Money Automation founders Daan van Klinken en Niels Mulder. Flow helpt om die grip te krijgen: door geld automatisch te verdelen over spaardoelen en budgetten. Zo heb je automatisch beter inzicht in hoeveel je bijvoorbeeld nog aan je boodschappen kunt besteden. Om de daarvoor benodigde vergunning van de Nederlandse Bank te krijgen, haalde Flow al een investering van 600.000 euro op.

Greener Power Solutions

Stroom op plekken waar geen netaansluiting is? Vaak komt dat van vervuilende dieselaggregaten. Met hun megabatterijen wil Greener Power Solutions dat voorkomen. Het systeem voorziet bijvoorbeeld bouwlocaties, festivals en offshore locaties van duurzaam opgewekte stroom. In twee jaar tijd werd de startup wereldwijde marktleider in verhuur en heeft het al drie investeringsronden achter de rug. Daarnaast ontwikkelt Greener Power Solutions slimme software voor gebruik op afstand en voorspelling van stroomgebruik.

Felyx

In menig stad in Nederland, waaronder in Groningen, rijden de donkergroene, elektrische deelscooters van Felyx. Founders Quinten Selhorst en Maarten Poot startten het bedrijf in 2015 om de mobiliteitstransitie aan te jagen. Niet alleen omdat steden steeds voller worden en de luchtkwaliteit verslechtert, maar ook omdat het belangrijk is om snel en op een betaalbare manier van A naar B te komen. Een deelscooter is daarvoor de beste oplossing, stellen ze. De inmiddels tienduizenden gebruikers van Felyx bespaarden samen al 350 ton CO2-uitstoot. Ter vergelijking: dat zijn bijna 2500 vluchten van Amsterdam naar Parijs.

LipoCoat

Ruim 7 miljard euro per jaar kosten infecties veroorzaakt door medische hulpmiddelen. 110.000 mensen overlijden daar zelfs aan. LipoCoat, een spin-off van de Universiteit Twente, ontwikkelde als eerste ter wereld gifvrije, antibacteriële coatings die infectiegevaar met 95 procent vermindert. Naast medische hulpmiddelen, stapte LipoCoat ook in de contactlenzen-, katheter- en prothesemarkt. De startup van Jasper van Weerd mocht zich in 2019 al European Biotech Startup van het jaar noemen.

Tykn

Wie zijn identiteitspapieren zoals een geboortecertificaat verliest, bestaat op papier niet meer. Met de oplossing van Tykn raak je deze nooit meer kwijt. De startup bouwde een applicatie op blockchaintechnologie waarop identificatiebewijzen worden gestald. Een soort digitaal paspoort dat het bestaan van documenten vastlegt. Zo raken bijvoorbeeld vluchtelingen, die halsoverkop in barre omstandigheden hun huis en haard verlaten, nooit meer hun bewijs van bestaan kwijt. Daardoor houden ze evenveel kansen als anderen, in een wereld waar identiteiten draagbaar, op een afgeschermde, beveiligde, toegankelijke plek zijn.

Klippa

Staat er bij jou ook een schoenendoos vol kassabonnen en andere papieren? Documenten die je met de hand moet verwerken in één digitale oplossing. Dat kan slimmer, dachten de oprichters van Klippa. Ze begonnen in 2015 met het digitaliseren van declaraties van zakelijke dienstverleners. Een foto uploaden en klaar; geen gegevens overtikken. De startup maakt gebruik van tekstherkenning door machine learning. Inmiddels is de oplossing uitgebreid met boekhoudkoppelingen en verwerkt Klippa alle inkoopstromen van ondernemers.