NOM Drijfveren: Zuco wil zelf waarde toevoegen
  • Agri&Food
  • Drijfveren

NOM Drijfveren: Zuco wil zelf waarde toevoegen

Drijfveren zijn de werkelijke motor achter groei en ontwikkeling, maar in hoeverre zijn bedrijven in Noord-Nederland daar bewust mee bezig? En hoe pakken ze dat aan? NOM is nieuwsgierig en interviewt voor deze rubriek organisaties die hun beweegredenen actief onderzoeken.

Bij het stadspand van Zuco in hartje Dokkum is de passie te zien, te proeven en te horen. Zeker als je praat met Hessel Jan Sinnige (30), één van de bevlogen oprichters van de ambachtelijke zuivelcoöperatie. Hij ziet toekomst in een kleinschalige aanpak en denkt tegelijk groot. ‘Wat wij nu lokaal doen, is uit te bouwen tot een omvangrijk platform waar kleine, krachtige bedrijven onder hangen die bereid zijn zelf waarde toe te voegen aan de coöperatie.’

Hij ging van groot naar klein, maar streeft nu naar een andere manier van groot: dat is de beweging die Hessel Jan maakt in zijn ondernemerschap. Hij verkocht in 2016 wegens chronische rugklachten zijn melkveehouderij met zo’n 200 koeien en vatte daarna het plan op om een coöperatieve zuivelmakerij in Dokkum te starten met lokaal geproduceerde melk. Want aan zijn drijfveren mankeert gelukkig niets; hij heeft nog steeds hart voor het witte goud. ‘Het is een prachtige uitdaging om melk te verwaarden’, vindt de Friese ondernemer. ‘Zuco beheerst de hele zuivelketen: van bodem en gras tot ambachtelijk bereide culinaire producten. We verkopen basisproducten als melk, yoghurt en boter, al maken we vooral het verschil met onze exclusieve producten, zoals pannacotta en ijscreaties.’

Nieuw concept

Van een modern boerenbedrijf naar een compleet nieuw concept waarin het ambacht terugkeert: deze stap komt mede voort uit de overtuiging van Hessel Jan dat we in onze huidige economie te weinig waarde toevoegen. ‘In vroeger tijden werden in steden als Dokkum grondstoffen aangevoerd, die de lokale ondernemers zelf verwerkten tot producten. Tegenwoordig komt alles kant-en-klaar binnen en draait het alleen nog om verkopen. Toch krijgt vakmanschap weer een opleving. Wij zien een groeiende markt voor onze aanpak: we brengen kwaliteitsmelk van kleinschalige boerenbedrijfjes uit de buurt zelf met een klein melktankje naar de stad, om daar – zichtbaar voor de consumenten – de melk te verwerken tot smakelijke producten. In een trendy setting, maar wel met ambachtelijke kennis van hoe je écht goede zuivel maakt.’

NOM Drijfveren: Zuco wil zelf waarde toevoegen

Meer mogelijkheden

Door zijn ambities uit te spreken, kwam Hessel Jan in contact met chef-kok Sander Wijnstra, die graag met verse streekproducten werkt en een voorliefde heeft voor ijs. ‘We zijn samen deze zuivelcoöperatie gestart, naar voorbeeld van verre voorouders, die betrokken waren bij oprichting van de allereerste coöperatie in 1876 in Wergea. Plan was dat ik zelf nog een klein aantal koeien zou houden voor de levering van kwaliteitsmelk, maar al snel is een bevriende kalverhandelaar toegetreden als partner in de coöperatie. Hij droomde ervan om boer te worden, terwijl ik me – mede door mijn rugklachten – beter op de strategie van Zuco kon richten. Want we zagen al snel meer mogelijkheden. Wat nu klein en lokaal in is begonnen, biedt als platform kansen voor een veel grotere opzet.’

‘Als dit in Dokkum kan, werkt het overal’, stel de ondernemer, die verder droomt dan Noord-Nederland. ‘Ons concept heeft de potentie om in binnen- en buitenland verder uit te rollen. Het idee is dat ondernemende vakmensen met passie zélf een kleinschalige winkel met zuivelmakerij gaan runnen onder de coöperatievlag van Zuco. Zij hebben natuurlijk regionale leveranciers van verse melk nodig. We willen werken met kleinschalige boeren die maximaal rond de 25 raskoeien houden en focussen op een gezonde bodem en gras, zodat ze melk van topkwaliteit leveren. Die kleine schaal is mogelijk omdat wij een euro per liter melk betalen, terwijl de gangbare prijs gemiddeld dertig cent is. Wij kunnen die euro per liter betalen – voor zover de huidige markt dat toelaat – omdat we in de zuivelmakerij in staat zijn met ambachtelijk vakmanschap en culinaire creativiteit waarde toe te voegen aan de verse kwaliteitsmelk.’

NOM Drijfveren: Zuco wil zelf waarde toevoegen

 

Dichtbij de basis

‘We beseffen dat de markt voor exclusieve producten kleiner is. Veel burgers zijn enthousiast over ons initiatief, maar als consument vinden ze de producten wel duur. Toch is er een categorie klanten die het er voor over heeft en daar richten wij ons op. In het westen is die groep nog veel groter dan hier in het noorden. Bovendien sluit onze opzet prachtig aan bij de ontwikkelingen die gaande zijn in de zuivelindustrie. Ons bedrijfsplan was net klaar toen Carola Schouten met haar visie kwam voor een kringloopeconomie. Wij passen daar naadloos
in. En we krijgen ook collega’s uit de industrie op bezoek. Zij volgen nieuwsgierig wat we doen. Wij willen als platform groeien, maar het moet wel kloppen wat we doen. Wij willen dichtbij de basis blijven, met respect voor de waarde van kleinschaligheid en het ambacht.’

Om de coöperatie verder uit te breiden, zoeken Hessel Jan en zijn partners nieuwe ondernemers die – net als zijzelf – bereid zijn om het verschil te maken. ‘De kern van onze onderneming is zélf waarde toevoegen. Door een combinatie van liefde voor het vak en inzicht in een financieel gezonde bedrijfsvoering. Het gaat om evenwicht tussen hart en hoofd. En om de bereidheid te blijven leren en bewuste afwegingen te maken. Wij hebben ervoor gekozen om dit bedrijf vanaf nul op te bouwen, met een paar particuliere investeerders en verder door de verkoop van obligaties. Zo betrekken we klanten actief bij ons bedrijf. Zichtbaarheid is essentieel. Via de fysieke winkel en zuivelmakerij in de stad, maar ook online en via Zuco-colleges of lezingen. Wat wij doen, daar schuilt een echt verhaal achter. Dan is storytelling geen kunstje, maar een unique selling point.’