de hackathon
  • Agri&Food
  • Innoveren

Hackathon tijdens de Dutch Food Week

Hoe zorgen we dat gezonde producten van het land op een duurzame manier bij de consument terechtkomen? Met die vraag gingen studententeams aan de slag tijdens de eerste editie van de AgroAgenda Noord-Nederland hackathon. Vanuit de NOM was Business Developer Agrifood Joep de Vries als expert betrokken om de teams te begeleiden.

De grijze koppen van deze wereld bepalen nu het beleid, maar de jeugd moet straks alle grote problemen daadwerkelijk oplossen.

Joep de Vries, NOM
de hackathon

De AgroAgenda Noord-Nederland en de Voedsel Alliantie NoordNederland organiseerden tijdens de Dutch Food Week samen met de Rabobank en de NOM de eerste editie van de hackathon voor studenten van de noordelijke onderwijsinstellingen. En dat smaakt naar meer, vindt ook Joep de Vries: ‘Dit was een heel mooi begin, dus daar moeten we zeker mee verder. Voor komende edities moeten er ook zeker meer bedrijven met concrete uitdagingen aanhaken, want er worden echt hele mooie en diverse oplossingen aangedragen door de studenten.’

Mooie ideeën

Als voorbeeld noemt de Vries het tegengaan van verspilling. ‘Bijvoorbeeld bij broccoli. De steeltjes gooien we meestal weg en dat is hartstikke zonde. Niet in de eerste plaats omdat daar alle voedingsstoffen in zitten, maar ook omdat je nu best een aanzienlijk deel van deze groente helemaal niet gebruikt. Een van de teams kwam op het idee om een andere toepassing te vinden voor dit restproduct, bijvoorbeeld door het te verwerken in tandpasta. Dat vond ik echt een fantastisch idee. Het is ook heel mooi om te zien hoe alle deelnemende teams met compleet andere oplossingen komen.’

DSC04531-1

Spagaat tussen jong en oud

En niet alleen voor de studenten zelf is het een leerzame ervaring, vindt de Vries. ‘De grijze koppen van deze wereld bepalen nu het beleid, maar de jeugd moet straks alle grote problemen daadwerkelijk oplossen. En we zitten in een enorme spagaat in de manier van denken. Ook voor bedrijven is zo’n hackathon daarom heel waardevol. Alleen al om te zien hoe duurzaamheid leeft onder studenten en hoe belangrijk het ook is bij de keuze van hun toekomstige werkgever.
Met alleen een mooi groen praatje komen ze straks namelijk echt niet bij je werken.’

Der Hackathon