Campus Community Fund realiseert 60 miljoen aan investeringen in eerste halfjaar
  • Investeren

Campus Community Fund realiseert 60 miljoen aan investeringen in eerste halfjaar

Sinds de lancering van het Campus Community Fund (CCF) in september 2020 heeft het financieringsplatform ruim 60 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van Campus Groningen. De investeringen hebben onder andere plaatsgevonden in vastgoed, zoals het Innovatiecentrum Chemie & Engineering op Campus Groningen, in faciliteiten zoals Innolab Chemistry en Innolab Engineering, in veelbelovende startups, zoals Reperio, QDI Systems en SG Papertronics én in grote projecten zoals Open Diagnostics, Fascinating en 3D Implants.

Rabobank Stad en Midden Groningen, NOM en Campus Groningen committeerden zich bij de lancering van het financieringsplatform als eerste uitvoeringspartners van het CCF. Het CCF beoogt voor het einde van 2025 voor 500 miljoen euro aan investeringen te hebben gerealiseerd. Voor het einde van 2021 zal de teller op 100 miljoen euro moeten staan en hij staat aan het einde van het eerste kwartaal van 2021 al op 60 miljoen euro. “Een voortvarende start, en ondertussen staan de volgende projecten alweer klaar voor financiering”, zegt platformmanager Ronald Hesse,

Open for business

Nu verschillende ondernemingen met financieringsvraagstukken het CCF hebben gevonden, is het platform echt van start. “Het jaar 2021 staat in het teken van de verdere inrichting van het platform en het optimaliseren van de uitvoering. De nu al reeds gerealiseerde investeringen van het Campus Community Fund stimuleren ambitieuze verwachtingen. Dus neem contact met ons op, want we zijn open for business!”, aldus Ronald Hesse.

Over het Campus Community Fund

Het Campus Community Fund – platform voor financiering – fungeert als vliegwiel om de aanwezige kennis en kunde op Campus Groningen, en in de regio nog effectiever om te zetten in belangrijke innovaties. De investeringsstrategie van het CCF verwacht sterke ontwikkelingen binnen de vijf regionale kernsectoren agri-food, energie, gezondheid/health, chemie en digitale economie, om te investeren in vastgoed en infrastructuur, faciliteiten en diensten, en bedrijfsactiviteiten op Campus Groningen. Uniek aan het CCF is de gemengde financieringsstructuur waarbij publieke middelen, bancaire financiering en investeringsgelden samenwerken binnen de visie van het ecosysteem. Deze samenwerking leidt tot efficiëntere en kortere doorlooptijd en vergroot de kwaliteit van (investerings)projecten.

Fascinating

Eén van de projecten waarbij het CCF van toegevoegde waarde is, is het programma Fascinating, dat in samenwerking met Campus Groningen is ontwikkeld. Agrifirm, Avebe, Cosun Beet Company en FrieslandCampina bouwen met Fascinating aan een circulair landbouwsysteem dat een gezond dieet ondersteunt, in balans is met de natuur en economische impact realiseert. Het is een open test- en innovatieprogramma dat bedrijven, de landbouwsector, kennisinstellingen en de omgeving verbindt om haar doelen te behalen. Fascinating realiseerde in december 2020 ruim 20 miljoen euro aan financiering van haar private partners en de Provincie Groningen (via het Nationaal Programma Groningen). Het programma wordt beheerd door het Institute for Sustainable Process Industry (ISPT).

“Campus Groningen is bij uitstek de plek voor Fascinating en haar ambities. Hier vinden we toegang tot hoogwaardige expertise, talent, faciliteiten en infrastructuur. Daarnaast maakt het netwerk de laagdrempelige regionale verbinding naar beschikbare landbouwgronden, proefboerderijen, chemische industrie en een grootschalige industriële infrastructuur voor de verwerking van biomassa en duurzame energie.”, aldus Tjeerd Jongsma, Directeur ISPT. “We kijken uit naar de inrichting van innovatieve samenwerkingen en faciliteiten, samen met het CCF”.