Foto van de deelnemers van het programma.
  • Innoveren

Afsluiting eerste acceleratorprogramma Toekomstbestendig Bouwen

‘Het draait allemaal om focus, focus, focus!’

‘De hamvraag van de afgelopen weken was: zit de markt op je product te wachten? We leerden dat het goed is om een stapje terug te doen om vooruit te komen’, zegt Hajo Reinders. Hij was een van deelnemers van de eerste editie van het Acceleratorprogramma Toekomstbestendig Bouwen voor startups. Gericht op innovatieve bedrijven die zich bezig houden met biobased en circiulair bouwen of datagedreven beheer en onderhoud van infrastructuur.

Donderdag 25 april werd het acceleratorprogramma op het voormalige Floriadeterrein in Almere afgerond. Het resultaat? Een oorkonde en fles Flevolandse wijn. Maar bovenal: geïnspireerde en toegewijde ondernemers die met focus toewerken naar de volgende stap.

Open en dynamisch

Het programma bestond onder andere uit groepssessies, inhoudelijke bijeenkomsten, voortgangsgesprekken en sessies met experts. ‘Juist het bevragen van elkaar leverde heel veel op. Begrip, inzichten, ideeën, maar ook feedback en kritiek. Soms schuurde het. Maar je zág dat er iets mee werd gedaan. De sfeer was open en dynamisch. En er ontstonden zinvolle kruisbestuivingen’, vertelt coach Gijs van de Molengraft, werkzaam bij Gritd. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het begeleiden van startups.

Deelnemers kregen concrete handvatten om aan de slag te gaan met de marktvalidatie van hun product. En dat betekende in alle gevallen: hard aan de slag. Gijs van de Molengraft: ‘Parkeer kansen en verdiep je in je potentiële opdrachtgever: de earlyvangelist. Krijg door middel van interviews boven tafel waar jouw potentiële opdrachtgever in de toekomst écht op zit te wachten. Het draait allemaal om focus, focus, focus!’

Neus op de feiten

‘De interviews brachten inzicht! In mijn geval zorgde het zelfs voor een behoorlijke koerswijziging. En uiteindelijk ben ik daar dankbaar voor’, zegt Daan Hartge. ‘Als je meedoet aan dit programma ben je ervan verzekerd dat je met je neus op de feiten wordt gedrukt,’ zegt hij met een glimlach.

‘Het risico van een startup is dat je in je eigen bubbel blijft zitten’, voegt vertelt John Smits toe. ‘Je hebt een goed idee, mensen om je heen vinden het een goed idee en je bent ervan overtuigd dat je bijdraagt aan een betere wereld. Dit programma hielp me om op een andere manier naar mijn product en de potentiële opdrachtgevers of klanten te kijken. Daarin liep ik, net zoals andere ondernemers, óók tegen uitdagingen aan. Certificeringen bijvoorbeeld. Maar vooral: is de bouw in Nederland wel klaar voor de producten die wij maken? Veel draait om geld.’

Bouwopgave

Alex Berhitu, teamleider Innoveren van NOM en kartrekker van het programma: ‘We zien in Nederland dat er veel ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van biobased en circulair bouwen. Deze ontwikkelingen zijn ontzettend belangrijk. Alleen al als je kijkt naar de enorme bouwopgave die er ligt en de toenemende schaarste van (bouw)materialen. Hoe zorgen we ervoor dat deze producten ook daadwerkelijk in de markt gezet worden? Met dit programma, gefinancierd vanuit het Nationaal Groeifonds, dragen we hieraan bij. En het mooie is dat we dit met vier ontwikkelingsmaatschappijen samendoen.’

‘We kijken terug op een zeer geslaagde eerste editie van het acceleratorprogramma’, zegt Alex Berhitu enthousiast. ‘Ik zie ondernemers die de afgelopen weken een enorme ontwikkeling doormaakten. Ieder op een hun eigen manier’, zegt hij.  ‘De weg van een startup is niet recht. Maar met focus kom je ver’, is de conclusie van de deelnemers. Tijdens de inspirerende graduation day in Almere delen ze hun laatste inzichten. Ook  maken ze afspraken om samenwerkingen te onderzoeken én successen en ervaringen de komende tijd aan elkaar te blijven delen. 

Ook interesse?

Heb je als startup ondernemer een innovatief circulair of biobased bouwproduct ontwikkeld, maar vraag je je af hoe je de markt op een effectieve manier kunt betreden? Ervaar je stagnatie in het verkoopproces of wil je meer inzicht in jouw ideale klant? Meld je aan voor het acceleratieprogramma Toekomstbestendig Bouwen. ‘Het brengt je écht verder en geeft veel (nieuwe) inzichten. Maar wil je dit goed doen, dan moet je wel tijd kunnen vrijmaken’, geven de ondernemers van het eerste uur mee. 

De volgende startups namen succesvol deel aan de eerste editie van het acceleratieprogramma: Pretty Plastic, Beecot, Rawblox, SAM panels, Stichting Wikihouse, Inside Out technologies en BouwBoeren.